Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Vombat

25. 1. 2009

Český název : vombat medvědovitý

Latinský název : phascolomys ursinus

 

Obrazek

Popis :Vombat medvědovitý je typický zástupce vombatovitých. Je to velký vačnatec až metrové délky, žíjící samotářsky. Vypadá jako malý, krátkonohý medvěd s velikou hlavou a s černošedou , hustou, přiléhavou srstí. Ve dne spí stočen v klubíčko ve vyhrabané noře. Teprve za soumraku se probouzí a vydává se za potravou. Malé oči v nápadně velké hlavě nám prozrazují, že se vombat řídí spíš sluchem, a havně čichem. Potrava mu ostatně neuteče, protože se živí hlavně nejrůznějšími cibulkami a kořínky, které vyhledává čichem a které potom vyhrabává silnýma nohama s napadnými drápy.
Samice vombata medvědovitého rodí 1 mládě za rok, které tráví 6 měsíců života ve vaku a často bývá ještě několik měsíců až rok v blízkosti matky.

Výskyt : Domovem vombata jsou horské lesy v Austrálii a v Tasmánii.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář