Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Klokan Rudý

1. 1. 2009

Český název : Klokan rudý

Latinský název : Macropus rufus

Klokan rudý                                   Popis: Dospělý klokan rudý je načervenale zbarvený. Zadní nohy má neobyčejně silné a velké, kdežto přední končetiny jsou zakrnělé. Hmotnost dospělých samců přesahuje 100kg, samice bývají lehčí a menší. Ve vztyčené poloze - klokan se totiž pohybuje jen po zadních nohou - je vyšší než člověk. Celé tělo i s ocasem měří téměř 3m, z čehož na ocas připadá asi 90cm.
Klokani rudí umí výborně běhat. Dosahují rychlosti 50 až 70 km/h. Jejich pohyb však není typický běh. Odrážejí se oběma zadníma nohama současně, takže skáčou. Rekordní skoky mohou být až 10m dlouhé. Klokani snadno překonají překážku vysokou 2 až 3m.
Velmi zajímavé je jejich rozmnožování. Březost samic trvá 32 až 34 dny. Mládě se rodí nedokonale vyvinuté a je sotva větší než vlašský ořech. Samice se při porodu posadí a ocas protáhne mezi zadníma nohama dopředu tak, aby novorozené mládě nespadlo na zem. Narozené mládě se musí vlastní silou doplazit od otvoru pohlavního orgánu samice ke zvláštnímu vaku na břiše, v němž prodělává, jako v inkubátoru, další růst. Do vaku ústí mléčná bradavka. Mládě se k ní ihned pevně přisaje, bradavka zduří a koutky úst mláděti srostou, takže se od bradavky nemůže odtrhnout. Ve vaku žije asi 10 měsíců. Když trochu odroste, opouští na chvíli vak, ale v případě nebezpečí se do něho znovu vrací.                                

Výskyt: Domovem klokana rudého jsou australské stepní oblasti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pochvala

(vvveerrkkaa, 17. 3. 2010 19:14)

dobre e delaji projekty