Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Agama Límcová

30. 1. 2009

Český název : Agama límcová

Latinský název : Chlamydosaurus kingii

Popis : Agama límcová žije na stromech, kde leží na větvích a nechává se prohřívat sluncem. Svýma dlouhýma předníma nohama a o mnoho silnějšíma zadníma nohama se dokáže natáhnout z jedné větve na druhou anebo ve vzpřímené poloze běžet po zemi. Na rozdíl od ostatních ještěrů se pohybuje ne po čtyřech, ale po dvou končetinách. Přední nohy přitom visí volně dolů a zvednutý ocas slouží k udržení rovnováhy. Na rozdíl od jiných ještěrů nedovede zcela lehce odtrhnout svůj ocas.
Když je ohrožena nějakým nepřítelem, staví se na odpor a roztáhne svůj bizarní límec. Tak se zdá být o mnoho větší a nebezpečnější. Šupinatý límec může mít v průměru až 25 cm a je barevně skvrnitý. Na kraji vroubkovaný límec se skládá z velkých kožních záhybů, které jsou na rubu lysé a z obou stran obklopují hlavu. Rozevírá se pomocí řady podpůrných kůstek jazylkové kosti. Můžeme se také domnívat, že slouží jako sluneční konektor k rychlejšímu zachycení slunečního záření.
Hmyz, pavouci a drobní savci jsou hlavní složkou potravy agamy límcové.
Naopak agamy límcové jsou častou kořistí ptáků, ještěrek, hadů a různých savců.
Rozmnožování: Samec hájí svůj revír a zahání jiné samce nebo soky. Velikost revíru je přímo úměrná velikosti samce. Jakmile se sameček poleká, zvedne přední část těla a v okamžiku kolem hlavy rozprostře pestrý límec. Uprostřed límce zeje rozevřená syčící zubatá tlama. Jakmile nebezpečí pomine a zvíře se uklidní, složí límec jako pláštěnku na záda.
Většina agam má složité namlouvací rituály. Sameček se vždy uchází o samici. K tomu mu postačí signál, že samice je připravena k páření. Vejce jsou oplodněna v těle samice. Mláďata se líhnou za osm až dvanáct týdnů. Po snůšce se samice již nestará ani o vajíčka, ani o mláďata. Stejně jako u většiny plazů jsou mláďata od narození zcela samostatná.
Agama límcová se dožívá v zajetí asi 8 až 10 let, údaje z volné přírody nejsou známy a není ohrožena vyhubením.

Výskyt : Austrálie

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

jéje

(Lola21, 23. 5. 2009 10:17)

ta je krásná!