Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Panda Veliká

16. 10. 2008

Český název : Panda velká

Latinský název : Ailuropoda melanoleuca

Panda velká

Popis : Černobílá srst pandy velké je ochranným zbarvením v mihotavém lesním světle, zvláště v noci, kdy pandy chrání před jejich přirozenými nepřáteli, jako jsou například tygři.
Panda velká žije téměř nepřetržitě uvnitř bambusových houštin. Přestože se řadí mezi šelmy, je její potrava převážně rostlinná. 99% jejich stravy tvoří bambus, který ale nemá dostatek živin, proto ho Panda musí sníst až 18 kg denně, aby získaly potřebnou výživu. Její trávící ústrojí má sice stavbu obvyklou spíše pro masožravce, unikátní bakteriální mikroflóra ve střevech jí však umožňuje bez problémů tuto těžkou potravu strávit. Po odborné stránce je všežravcem, neboť je známo, že se příležitostně živí vejci a spolu s bambusem konzumuje také nějaký hmyz. Jsou to pro ni nezbytné zdroje bílkovin. Při žvýkání se jí třesou uši.
Navzdory obřím rozměrům dospělých pand, mláďat při narození váží pouhých 70 g, což je asi 1/900 váhy jejich matky.

Výskyt : Panda velká žije v hornatých oblastech, jako Gansu, Sečuan, Šan-si a Tibet. Dříve byla rozšířená po celé jihozápadní Číně, v Myanmaru a Vietnamu, dnes patří k nejohroženějším druhům planety.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

panda velká

(nikola vyhnánková, 29. 1. 2012 13:20)

kolik ma vlastně varlat?? :)

Re: panda velká

(hájková patrícia, 29. 1. 2012 13:21)

no to newím ale asi má tři varlata těžko říci