Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Panda Červená

24. 2. 2009

Český název : Panda červená

Latinský název : Ailurus fulgens fulgens

Popis : Pro pandu červenou je charakteristická rudohnědá až kaštanová srst s bílými obličejovými skvrnami. Hnědé skvrny pod očima se nazývají slzy. Typickým znakem je červenohnědý, silný, červenavě kroužkovaný ocas, dlouhý 28 – 49 cm. Panda dorůstá velikosti 51 – 63,5 cm. Vyvinula se u nich přídatná kost, která bývá označována jako šestý prst. Tato zvláštnost vylepšuje uchopovací schopnosti, pevnější sevření potravy a manipulaci s ní. Panda je spíše nočním zvířetem, přes den odpočívá. Při vyrušení se zvedá na zadní.

Samice je v březí 90 – 150 dní, dokáže totiž zabrzdit vývoj oplodněného vajíčka do doby než budou vhodné podmínky pro chov mláďat (tzv. odložená nidace). Rodí 1 – 4 mláďata. Ve stromech hledá útočiště před na zemi žijícími predátory i potravu, nejčastěji bambusové výhonky. Živí se i ovocem, zeleninou, trávou. Z živočišné potravy dostávají pandy v zajetí vejce, občas kuřata a kvalitní maso. V přírodě občas narazí na ptačí hnízdo, zlikviduje v něm vše, na co narazí.

Výskyt : Panda červená obývá bambusové porosty horských lesů mírného pásma. Vyskytuje se v Nepálu i západní Barmě, zasahuje až do jihozápadní Číny.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

meda

(dominika, 4. 2. 2010 13:18)

je moc hezouckej ju