Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Tukan Obrovský

16. 2. 2010

 

Český název : Tukan obrovský

Latinský název : Ramphastos toco

Třída : ptáci

Popis : Typickými znaky společnými pro všechny tukany je zavalité tělo, krátká křídla a mohutný zobák. Na rozdíl od zoborožců je však zobák zevně jednolitý, pouze na hranách pilovitý – ke snadnějšímu udržení velkých plodů. Uvnitř se nacházejí zpevňující lišty s trámky obklopené vzduchem, které celý orgán značně vylehčují. Nápadné zobáky slouží především ke vzájemné komunikaci a signalizaci v šeru pralesa. Pestrý velký zobák navíc slouží jako bezpečný identifikační znak druhu, proto jsou zobáky obou pohlaví stejně zbarvené i utvářené. Zobák jim také slouží k vyrovnávání rovnováhy při pohybu na tenkých větvích. Jazyk tukanů je dlouhý a po stranách porostlý třásnitými výběžky. Oko obklopuje nahá, většinou modře zbarvená kůže. Tukani mají silné nohy, drápy po páru (dva páry vzadu, dva vpředu).
Tukan obrovský je jedním z největších druhů čeledi tukanovitých. Jeho peří je černě zbarveno s bílou skvrnou na prsou, krku a hlavě. Kořen ocasu je také bílý. Zobák a okolí oka je oranžové. Špička zobáku je černá. Obě pohlaví jsou stejně zbarvená.

Tukani žijí v párech či v malých skupinkách, v nichž se všichni členové starají o mláďata jednoho dominantního páru. Živí se různými plody a bobulemi, které sbírá na stromech i na zemi. Příležitostně si zpestřuje jídelníček vajíčky, různými druhy bezobratlých živočichů či drobnými obratlovci. V době námluv samec předává samici jako svatební dar bobuli. Své hnízdo si staví v dutinách stromů. Mláďata jsou vybavena na patách nápadnými sedacími mozoly.

Výskyt : Obývá nížinné i horské lesy od Guajány po severní Argentinu, běžný bývá spíše na jejich okrajích. Při sběru dozrávajících plodů pravidelně zalétá ze souvislých porostů do stromovitých pamp.

Ochrana druhu:
V současné době nejsou zavedena žádná globální ochranná opatření. Je však ohrožován postupným odlesňováním původního prostředí. V některých areálech Střední a Jižní Ameriky je navíc loven pro potravu a pro ozdobné peří.

Zajímavosti:
- Tukani spí v dutinách stromů a při spánku zaujímají neobvyklou polohu. Ocas překlápějí na hřbet a hlavu stáčejí na lopatky, takže tělo získává „skladnou“ formu.
- Nepatří mezi dobré letce. Ze stromu na strom se nejčastěji přesunuje pomocí poskoků.
- Ve své domovině je místním obyvatelstvem uctíván a spojován se zlými duchy


zdroj: ZOO Lešná

 

Lexikon : ptáci

Mapa zoo : voliéra okrasných ptáků

Mapa světa : jižní amerika

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

jééééé

(Verča, 1. 8. 2010 17:03)

MÁš to tady nádherny!!!!!!!!!!!!!!!!
já mám taky stránky:www.americkazvirata.estranky.cz
pls mrkni