Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


mirikina noční

24. 2. 2009

 

Český Název:Mirikina noční

Latinský název:Aotus trivirgatus

Popis: Systematické rozdělení tohoto druhu je doposud nejasné. Deset podruhů bylo v roce 1983 podle některých autorů vyzdviženo na samostatné druhy na základě genetických výzkumů (N. Rowe 1996). Tuto skutečnost je třeba mít na paměti i při sestavování chovných párů, které pochází od různých chovatelů. Pouze dvě základní formy jsou samostatně rozpoznatelné podle vnějích znaků. A to jižní forma, která má oranžové břicho a hrdlo, do této skupiny patří 5 taxonů. Severnější A. trivirgatus včetně dalších 4 taxonů mají šedě zbarvené hrdlo a žluté břicho.
Mirikiny mají hřbet zbarvený šedohnědě, hlava je bíle vroubená s tmavou obličejovou maskou a třemi podélnými pruhy na hlavě. Obývají pralesní deštné i sušší oblasti. Poměrně často je můžeme nalézt v okolí lidských sídlišť. Žijí v monogamii. Mláďata se s rodiči potulují až do dospělosti. Živí se ovocem, listy, květy a semeny. Asi čtvrtinu potravy tvoří hmyz a mnoha dalších bezobratlých živočichů i drobných obratlovců a ptačí vejce. Aktivní jsou výhradně v noci, přímé sluneční světlo jim způsobuje potíže. Dorozumívají se celou škálou různých zvuků. Pachové značky zanechávají pomocí moči i výměšků žláz, které slouží předevím k meziskupinové komunikaci. Délka těla i ocasu je okolo 30-40 cm. Hmotnost dospělých zvířata přesahuje 900 gramů. Dožívají se až 20 let. 

Výskyt: Jižní formy Brazílie, Bolívie, Peru, Paraguay. Severní formy severozápadní Brazílie, Venezuela, Kolumbie, Peru a stř. Amerika.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

zvirata

(10symak@seznam.cz, 26. 4. 2010 15:45)