Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Kapybara

27. 1. 2009

Český název : Kapybara

Latinský název : Hydrochaeris hydrochaeris

Kapybara

Popis:kapybara je největším žijícím hlodavcem. Jejich přirozené prostředí je v tropických a teplých krajích Jižní Ameriky vychodně od And, vždy blízko u vody.Jeho hmotnost je až 80 kg,délka těla je 1-1,3 m a výška v kohoutku je 50 cm.Páření probíhá ve vodě. Samice je březí 5- 5 a půl měsíce a jednou či dvakrát do roka rodí 2-4 mláďata.Hmotnost mláďat se pohybuje okolo 1,5 kg. Jsou dokonale vyvinutá, hned následující den přijímají pevnou potravu. Přesto je matka kojí ještě dva měsíce. Pohlavně dospívají v 15 měsících. Kapybary se dožívají 8- 12 let.Živí se výhradně rostlinnou potravou, především trávami, vodními rostlinami a kůrou stromů. Také sbírají spadané plody.

Výskyt:Od Panamy až po ústí La Platy u Buenos Aires v Argentině, východně od And. Žije ve vodním prostředí všude tam, kde ještě nebyla vyhubena. Západně od And je rozšířena až po zalesněné oblasti Chocó v Kolumbii. Obrovský areál, větší než Evropa, však není osídlen stejnoměrně. Centrum výskytu kapybary se nalézá na záplavových územích velkých řek, zejména v povodí Orinoka v oblasti Llanos, na Amazonce, v Pantanalu plošiny Mato Groso, na záplavových územích v oblasti Gran Chaco a podél řeky Paraná až k ústí La Platy. Větší ohniska výskytu kapybary se nalézají i na savanách severovýchodní Bolívie.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

zvirata

(10symak@seznam.cz, 26. 4. 2010 15:50)