Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Zebra Stepní

1. 1. 2009

Český název : Zebra stepní

Latinský název : Equus burchellii

Zebra stepní

Popis : Zebry patří do čeledi koňovitých, u nichž najdeme nejpokročilejší úpravu končetin ze všech lichokopytníků – každé jejich chodidlo tvoří jen jeden prst. Všechny druhy mají dlouhý krk a hlavu a dlouhé, štíhlé končetiny. Dalšími charakteristickými znaky jsou hluboká hruď, hříva na krku, ocas končící střapcem chlupů, tvrdé kopyto na každé noze, plošky tvrdé, ztluštěné kůže (tzv. kaštany) na vnitřní straně předních nohou nad zápěstím a velmi pohyblivé pysky a nozdry. Oči mají oválné zorničky a jsou na stranách hlavy, takže zvíře má rozhled na všechny strany. Ve dne i v noci vidí tito kopytníci výborně. Uši jsou dlouhé a mohou se otáčet při lokalizaci zvuků, aniž by zvíře hnulo tělem. Navíc mají i ostrý sluch.
Pro zebru bezhřívou je charakteristická ztráta hřívy po dosažení 3 let věku. Pruhy na hlavě a krku jsou navíc sytě tmavé.
V jejich potravě převládá tráva. Díky silným zubům mohou spásat i tu méně kvalitní. Vždy se zdržují poblíž vodního zdroje.
Základní jednotkou je rodinné stádo vedené dospělým hřebcem a tvořené několika klisnami a jejich mláďaty. Počet jedinců ve skupině zpravidla bývá 4 až 8, někdy i 15. Samci nejsou teritoriální, což souvisí s toulavou povahou těchto zeber. Po dosažení dospělosti jsou mladá zvířata obou pohlaví z mateřské skupiny vyhnána a hledají si nové partnery. Dospívající hřebci žijí v mládeneckých skupinách a pokoušejí se získat harém. Při soubojích se navzájem koušou a rozdávají rány předníma i zadníma nohama. Hřebci si svoje stáda chrání, ale nejsou tak agresivní jako ostatní druhy zeber. O to víc dávají o sobě vědět hlučným říháním, zejména v noci.
Samice jsou březí 12 až 13 měsíců. Rodí pouze jedno mládě vážící asi 30 kg. Matka jej může přikrmovat mateřským mlékem až 16 měsíců. Dospělosti dosahují dříve samice (1,5 – 2 roky); samci mohou o partnerky usilovat nejdříve ve 4 letech. U tohoto poddruhu zebry stepní mají mláďata hřívu. Ovšem jak dospívají, hříva se ztrácí a u dospělých chybí úplně.

Výskyt : Zajímavosti:
- Kombinace černých a bílých pruhů má několik funkcí. Slouží k vzájemnému rozeznávání jednotlivců, pomáhá k regulaci teploty těla a rozostřuje obrys těla a tím mate predátory.
- Zebry nejsou dobří běžci – na krátkou vzdálenost sice vyvinou rychlost až 50 km/h, ale brzy se unaví.
- Největšími přirozenými nepřáteli zeber jsou lev, hyena skvrnitá, gepard a levhart.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář