Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Lemur Korunkatý

24. 3. 2009

Český název : lemur korunkatý

Latinský název : eulemur coronatus

Popis :Lemur korunkatý  je malý zástupce čeledi lemurovitých (Lemuridae) obývající především suché a opadavé lesy na Madagaskaru, zvláště na Ankaranské plošině.

Je zhruba 33 cm dlouhý a váží kolem 2 kg. Ocas měří 41 - 49 cm. U lemura korunkatého je vysoce vyvinutý sexuální dimorfismus. Samice bývá menší než samec a je popelavě šedá s bílým břichem. Samecsrst zbarvenou kaštanově hnědě. Hlavním znakem, podle kterého získal i svůj název, je u samice oranžově a u samce černě zbarvené místo na temeni hlavy, připomínající korunku. U samice bývá tento znak menší a na rozdíl od samcovi je její korunka tvarovaná do písmena V.

Většinu času tráví na stromech a na zem sestupuje většinou jen za potravou. Žije ve smíšených skupinách tvořených 5 až 15 jedinci. Jeho základní složku potravy tvoří lesní plody, ale vyhledává i čerstvé listy a květy.

Samice rodí po 125 denní březosti jedno mládě.

Je ohrožován především ztrátou přirozeného biomu a lovem. Světový odpor pro ochranu druhů (IUCN) jej v roce 1996 vyhodnotil jako zranitelný druh.

Výskyt:obývající především suché a opadavé lesy na Madagaskaru, zvláště na Ankaranské plošině.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář