Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Gepard

14. 10. 2008

Český název : Gepard

Latinský název : Acinonyx jubatus

Popis : Gepard je nejrychlejším sprinterem mezi suchozemskými savci, dokáže vyvinout rychlost až 110 km/hod (díky pružné páteři a aerodynamickému tvaru těla), ovšem pouze na krátkou vzdálenost. Při delším sprintu mu stoupne tělesná teplota na nebezpečných 40°C, a proto musí po běhu gepard zhruba 15 minut odpočívat a zchladit se. Gepard je jedinou kočkovitou šelmou, která svou kořist štve. Nejprve se k ní potichu přiblíží a poté zprudka vyrazí. Pokud kořist nedostihne po cca 0,5 km, lov vzdává. Při startu dokáže vyvinout zrychlení z 0 na 70 km/h za pouhé 3 vteřiny. Díky dlouhým drápům, které fungují jako hřeby na běžeckých tretrách, může skákat až do 7 metrů, což jeho rychlost ještě zvětšuje. Přestože vyráží velkou rychlostí vpřed, dokáže přesně předvídat pohyb kořisti. To mu usnadňují i světločivé buňky, které jsou v očích poskládány tak, že zvíře dokáže přesně rozeznat štvané zvíře od detailů v pozadí. Do gepardova jídelníčku patří antilopy, gazely, menší kopytníci, menší savci a ptáci. Narozdíl od ostatních šelem loví gepard ve dne. Kořist si vyhlíží z různých stanovišť (termitiště), výhodná stanoviště si značkuje.
Gepard může dosáhnout hmotnosti 35 – 75 kg, dorůstá délky 110 – 150 cm s ocasem dlouhým až 90 cm. Narozdíl od ostatních kočkovitých šelem nemá zatažitelné drápy.

Samice je v březí 90 – 95 dní, poté přivádí na svět 3 – 5 mláďat. Mláďata mají na sobě hustou hřívu, která umožňuje matce snazší uchopení a zároveň je dělá větší (ochrana před nepřáteli). Mladí gepardi sledují matku a učí se od ní. Samice jim loví živou kořist, aby se sami naučili lovit. Po 18 měsících opouštějí matčino teritorium a hledají si vlastní. Mladí samci z jednoho vrhu spolu často zůstávají v jednom teritoriu. Samci mají v průměru větší teritorium než samice. Okrsek samice zasahuje do teritoria několika samců. Zvířata si vzájemně nekonkurují, a s výjimkou období říje se jeden druhému vyhýbají.

Výskyt : Tato kočkovitá šelma obývá savany, stepi a polopouště na území Afriky, Asie (tzv. Čita) a na východě Arábie. Na mnoha místech je dnes již téměř vyhubena.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Gepardi

(Arya, 27. 8. 2011 12:53)

Hm.. asi souhlasím, protože je to sice taky moje nejoblíbenější zvíře, ale vytahovat by se s tím fakt někdo neměl.

vážně!!!!!!!!!!

(nech toho!!!!!!!!!!!!!!!!!, 1. 5. 2011 15:25)

A to tady každej musí vědět, že i love gepards miluje gepardy???????????????????????

i love gepards

(gipi, 20. 6. 2010 8:01)

Je to moc hezké a zvlášt pro mě protože já miluju gepardy!!!